marți, 13 iulie 2010

# Dulceturi

Dulceata de dovlecei....Reteta de la Lili

Aveti nevoie de unu sau doi dovlecei batrani. Nu incercati cu dovlecei tineri, pentru ca rezultatul nu v-a fi acelasi (am incercat eu) . Ideal ar fi coaja dovlecelului sa fie verde spre galbui.
Se curata de coaja , se taie in doua si cu o lingura se curata de seminte. Miezul se taie feliute dupa care se taie cubulete (preferabil 5 mm).
La 2 kg de fruct ( in cazul nostru putem sa-l numim asa ) eu pun 2 linguri de sare de lamaie. Se amesteca bine si se lasa cca 2 ore. Sarea de lamaie v-a intari cubuletele de dovlecel. Dupa 2 ore se clatesc sub jetul de apa,intr-o strecuratoare .
dulceata dovlecel ( poza e luata de pe net)
Se pun 2 kg de zahar int-o cratita impreuna cu o cana de apa, si se pun pe foc, amestecand pana se topeste zaharul. Astfel se obtine un sirop mai grosut, in care se adauga cubuletele de dovlecel, bine scurse de apa. Se urmareste fierberea,si se inlatura spuma care se formeaza. Se adauga o lamaie taiata feliute.Se fierbe la foc moderat, amestecand din cand in cand.
Cand bulele de fierbere sunt uniforme pe toata suprafata dulcetii, inseamna ca este aproape gata. Se adauga 5-6 pliculete de zahar vanilat.
Daca atunci cand ridicati lingura din dulceata, siropul se prelinge picatura dupa picatura, dulceata este gata.
Se pune in borcane uscate. (mi mi-au iesit 5) . Eu pun capacul dupa ce se raceste si prinde un pic de crusata.
Culoarea poate sa varieze le la galben pai la galben aramiu, in functie de timpul de fierbere.
Practic, cubuletele de dovlecel nu au nici un gust.
Gustul il capata de la lamaie si vanilie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Printfriendly

Popular