Print Friendly and PDF

sâmbătă, 23 februarie 2013


Am deciz sa ma incriu si la editia a doua a campanie Valluntar- "Mai multe carti , mai multe sanse". Campania este demarata de catre Editura All care promoveaza lectura si voluntariatul  si se bucura de sprijinul celor de la ROMSILVA .

Am ales cartea " Alimente si preparate culinare din bucataria romaneasca si internationala". O carte minunta, de fapt un dictionar foarte folositor in bucatarie. Aceasta carte este formata din doua sectiuni  si trei anexe.
I. Dictionarul explicativ
II. Glosar de cuvinte si expresii in limba engleza, germana, franceza si italiana.
III. Anexe sinoptice

I. Dictionarul explicativ cuprinde 1690 de articole in care sunt definiti si explicati termeni din domeniul alimentatie si gastronomiei.
Printre acesti termeni putem aminti categorii de alimente, produse din carne, vanat, peste, produse lactate, cereale, plante aromate, cafea, ceai, fructe autohtone dar si exotice, preparare din bucataria romaneasca, franceza, germana, italiana, si engleza.
Fiecare termen din dictionar este foarte frumos descris. Astfel aflam de unde provine alimentul si ce contine. dar si traducerea acestuia in limbile amintite.
II. Glosarul de cuvinte si expresii in limba engleza, germana, franceza si italiana cuprinde cca 6900 de indicii cu trimitere la cuvantul cheie din limba romana.
III. In cele 2 Anexe sunt prezentate elemente si piese de transare- Porcine, Bovine , Ovine si termenii de macelarie uzuali in cele 5 limbi.

Dictionarul este informativ foarte folositor.
Multumim Editurii All si Romsilava.
In speranta ca v-am trezit interesul spre acest dictionar va astept cu comentariile voastre pentru a aduna cat mai multi copacei.

Tagged:

30 de comentarii:

  1. Pare interesanta cartea:)
    O alegere buna, potrivita cu blogul tau ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta si folositoare chiar! Multumesc Claudia!

    RăspundețiȘtergere
  3. O carte ce ar trebui sa se gaseasca in fiecare bucatarie!

    RăspundețiȘtergere
  4. O alegere practică! Mi-aș dori ca românii să învețe să gătească folosind plantele aromate. Nu mă refer aici la cele mai cunoscute deja, gen ghimbir, rozmarin, valeriană etc. Eu de exemplu folosesc foarte mult pentru cină, izma și creson :) Nu avem un cult în acest sens.

    Cât mai multe rețete gustoase și lecturi pe sufletul tău!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mary ai dreptate!. Ar trebuie sa ne obisnuim cu mai multe arome!

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesanta recenzia. Dupa cum ai descris-o, cartea pare a fi foarte utila. O sa o caut si eu.

    RăspundețiȘtergere
  7. E foarte buna! Sunt multe denumiri pe care sincer nu le stiam!

    RăspundețiȘtergere
  8. O alegere inspirata, este important sa fim bine documentati atunci cand bucatarim , de alegerile nostre depinde pana la urma modul sanatos sau nu in care alegem sa preparam mancarea.
    Cred ca e o carte care nu ar trebui sa ne lipseasca din "biblioteca sau din bucatarie?".
    O zi frumoasa, Daiana

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc Daiana! Eu am mai invatat cate ceva din ea!

    RăspundețiȘtergere
  10. Interesanta cartea si cred ca ar trebui sa existe in fiecare bucatarie...la indemana orcarei bucatarese

    RăspundețiȘtergere
  11. O carte interesanta,cu multe lucruri necesare pe care trebuie sa le stim...mai ales cand gatim.

    RăspundețiȘtergere
  12. Wow. Mie ca traducatoare mi-ar folosi cartea, mai ales ca are glosar in engleza, germana, franceza si italiana. Habar nu aveti ce greu e sa traduci meniuri corect. Mai ales ca am vazut barbarisme gen "Pomana porcului-Pig's charity" si "Soup of Perisor" prin meniurile unor restaurante de vaza...:)

    RăspundețiȘtergere
  13. Da,ne-ai trezit interesul :) E interesanta :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Ada cartea cartea o gasesti la Editura All.

    RăspundețiȘtergere
  15. cred ca este o alegere practica
    ar fi binevenita in orice bucatarie romaneasca ;)
    spor la plantat copacei !

    RăspundețiȘtergere
  16. Cartea aceasta ar fi un cadou deosebit pentru pasinatii de gastronomie si mai ales pentru cei care calatoresc.
    Felicitari, ai deja primul copacel :)

    PS. Te astept in vizita, sa vezi si alegereta mea pentru vALLuntar.

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumim ,Lili.Intr-adevar interesant si foarte util.

    RăspundețiȘtergere
  18. O alegere foarte buna ,in special pentru glosarul de cuvinte in limbi straine.

    RăspundețiȘtergere
  19. Interesanta carte, mi`ar prinde bine si mie:*

    RăspundețiȘtergere
  20. emanuel.cristian24 februarie 2013, 18:50

    O carte necesara celor care gatesc si gandesc. Cartea prinde bine in biblioteca de be bucatarie a oricarei gospodine si nu numai.

    RăspundețiȘtergere
  21. Ma bucur sa citesc si despre altfel de carti decat literatura! N-am observat niciodata cartea asta pe rafturile librariilor, abia acum vad ca e de la All :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Cred ca orice gospodina care se respecta ar trebui sa aiba aceasta carte in casa. Pana si eu, care nu mai gatesc atat de mult ca inainte, mi-o doresc. :))

    RăspundețiȘtergere
  23. Numai bună cartea, de făcut cadou celor care le face plăcere să bucătărească şi doresc să se informeze în domeniul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  24. O reteta, ceva, inspirata de aceasta carte? Cred ca e folositoare in orice gospodarie.

    RăspundețiȘtergere
  25. O comoara micuta;)
    Spor la plantat copacei!

    RăspundețiȘtergere
  26. trebuie sa fie ff interesanta! si spor la copacei!

    RăspundețiȘtergere
  27. emanuel.cristian10 martie 2013, 10:44

    Condimentele folosite cum trebuie dau savoare si inobileaza mancarurile. Conditia e sa stim cum. Cartea ofera informatii utile celor care gatesc si nu trebuie sa lipseasca din biblioteca de bucatarie.

    RăspundețiȘtergere

Press