Pierderea auzului se caracterizeaza prin scaderea brusca sau progresiva a perceptiei sunetelor. In functie de cauza, pierderea auzului poate varia ca severitate de la forma usoara pana la severa si poate fi reversibila, temporara sau permanenta. De aceea in unele cazuri se apeleaza la un aparat auditiv.
   Aparatul auditiv este un dispozitiv electronic care de cele mai multe ori este purtat dupa ureche si este format dintr-un microfon, un receptor si un microcip amplificator alimentat de baterie. Datorita ultimelor descoperiri in domeniul tehnologiei digitale si designului electronic avansat, aparatele auditive de ultima ora sunt atat de mici incat sunt practic invizibile in canalul auditiv. In ciuda dimensiunilor reduse, nu s-a facut nici un compromis in calitatea reproducerii sunetului,care este transmis cu claritatea unui CD.
       Chiar daca un aparat auditiv nu poate asigura un auz complet normal, trebuie sa ofere beneficii considerabile care sa compenseze pierderea de auz. Oamenii isi pot imbunatatii auzul cu aparate auditive performante.  Una dintre cele mai mari probleme ale oamenilor care poarta aparate auditive este efectul deranjant al zgomotului  de fond. Microcipurile din aparatele auditive digitale de astazi pot reduce efectiv zgomotul si sa amplifice vorbirea ajustand sunetele slabe automat.
           In lume sunt folosite trei tipuri de aparate auditive: dupa ureche, in ureche si complet in canal. Urmeaza o scurta descriere a celor trei tipuri de aparate auditive si diferentele dintre ele.
           Aparatele auditive dupa ureche (BTE) constau intr-o carcasa de plastic care contine partea electronica, in care sunetul amplificat este transmis prin tubul de plastic spre oliva. Carligul aparatului auditiv dupa ureche se conecteaza la acest tub, care la randul lui face o legatura cu oliva individuala purtata de client. Este foarte important ca oliva sa fie construita bine si sa fie asezata corect in ureche, astfel incat clientul sa obtina cele mai bune rezultate de la aparatul auditiv si sa evite feedback-ul acustic(fluierat). De asemenea tubul trebuie sa aiba lungimea corespunzatoare si sa fie moale si flexibil. Volumul este ajustat fie automat, fie cu un potentiometru de volum manual sub forma unui maner sau unei rotite. Majoritatea modelelor BTE au un comutator “T” pentru alegerea modului telefon, pentru receptionarea sunetelor prin inducere (vezi pliant). La unele modele compartimentul pentru baterie are un comutator deschis- inchis ;altele au functiile deschis- inchis combinate cu optiunea “T”.

        Aparatele auditive in ureche(ITE).Spre deosebire de aparatele auditive dupa ureche, aparatele auditive in ureche sunt asezate in pavilionul urechii si consta dintr-o singura parte (carcasa) in care partea electronica este asezata.Shell-ul este individual facut dupa amprenta canalului auditiv al clientului. Acest tip de aparat este adesea controlat 100% automat, dar la unele modele este posibil sa ajustati volumul manual de la un comutator rotita sau maneta. Compartimentul pentru baterie deschis - inchis este la unele modele in ureche este incorporat iar alte modele au functia deschis-inchis este combinata cu potentiometrul de volum. Modelele in ureche (ITE) pot fi comandate cu un comutator “T” care sa selecteze modul telefon, pentru receptionarea sunetelor transmise prin inductie magnetica.

             Aparatele auditive complet in canal(CIC) sunt, asa cum indica si numele, plasate adanc in conductul auditiv. In ciuda dimensiunilor reduse, acest tip de aparat auditiv contine tehnologie de ultima ora de aceeasi calitate cu modelele mai mari. Sunt aproape invizibile in ureche, deci nimeni nu poate vedea ca purtati un apart auditiv. Pozitionarea aparatului auditiv CIC cat mai adanc in ureche ofera anumite avantaje acustice naturale. Problemele datorate zgomotului produs de vant , fac mai usor sa vorbiti la telefon folosind un receptor normal si va ajuta sa descoperiti din ce parte vin sunetele. Aparatul CIC este deseori complet automat si nu are un compartiment pentru comenzi executate manual. Bateria este localizata in capacelul CIC-ului si functioneaza asemenea unui comutator deschis-inchis. Nu este posibil un sistem telefon la modelele CIC.(sursa sonorom.ro).