Azi as vrea sa vorbim despre zmeura. Am acasa cateva tufe, care au dat rod pana acuma in luna noiembrie. Desigur pentru ca a fost cald si placut. 
         Am citit ca zmeura are proprietati antimicrobiene si anticarcinogene si este o sursa de vitamina C, magneziu, cupru, calciu.
         O cura cu zmeura este buna pentru stomac, scaderea nivelului colesterolului crescut, boli de inima, tulburari de tranzit intestinal, afectiuni oculare sau pulmonare, diabet, raceala, obezitate, raguseala.
         Contine un antioxidant numit acid elagic care are un rol foarte important in prevenirea distrugerii membranei celulare si prin neutralizarea radicalilor liberi

       Zmeura conţine  mai multă vitamina C decât portocalele, sunt bogate în fibre (ajută digestia) şi sunt sărace în calorii, de aceea trebuie să profiţi din plin de aceste fructe ale verii. Sunt ideale şi celor care se află la dietă.
       Zmeurul se poate planta atât toamna, cât şi primăvara, însă numai după ce s-au luat toate măsurile ce garantează aplicarea unei tehnologii care să respecte nevoile acestei specii în cultură.
       Zmeura se obţine atât din flora spontană, cât şi prin înfiinţarea unor culturi cu soiuri selecţionate de amelioratori. Producţia de zmeur este destinată pieţei de fructe proaspete sau uscate, congelate, industriei alimentare (gemuri, jeleuri, siropuri), a ceaiurilor etc.

                    Iata ce trebuie sa stim si despre plantare:
        Pregătirea corespunzătoare a terenului s-ar putea să necesite unul sau doi ani. Este bine să facem o analiză chimică a calităţii solului, având în vedere că, în mod obişnuit, zmeurul necesită o aciditate de la 5,5 până la 6,5. Dacă terenul este sărac în humus, se poate îmbogăţi administrând cantităţi mari de gunoi de grajd fermentat sau de compost.
        Înainte de plantare este indicată o erbicidare totală, având în vedere că buruienile reprezintă unul dintre “inamicii” permanenţi ai plantaţiei în primii ani de la înfiinţare.
       Plantările se fac toamna târziu sau primăvara devreme. Materialul de plantare trebuie identificat şi procurat din timp şi se comercializează sub denumirea de drajoni. Aceştia trebuie să fie sănătoşi, iar la alegerea soiurilor ne vom informa asupra caracteristicilor acestora.
      Dacă plantăm o suprafaţă mică, vom opta pentru un singur soi. Dacă suprafaţa este mai mare vom introduce în cultură două sau trei soiuri cu diferite perioade de coacere.
     Este bine să evităm cultivarea zmeurului după cartofi, vinete şi tomate, având în vedere că aceste specii au o serie de viroze comune.
Dacă am afalt atâtea despre zmeură o sa o înmulțesc, plantând cîțiva butași în grădină.
Sursa de documentare de pe net.
Va las si o reteta unde am folosit acest minunat fruct:
Briose pufoase cu zmeura:
https://liligospodini.blogspot.com/2018/10/briose-pufoase-cu-zmeura.html