1 kg, de pepene galben ,1 kg,de zahar,500 ml. apa ,2-3 plicuri zahar vanilat ,250 ml.otet de 9 grade ,zeama de la o lamaie .
Pepenele nu trebiue sa fie fainos sau copt prea tare ,se curata de coaja si se taie in cuburi .
Otetul se pune la fiert cu 2 l apa si punem pepenele ,lasandu-l pana se inmoaie putin apoi il strecuram si-l clatim cu apa rece .
Separat facem siiropul din cei 500ml apa ,zahar, lamaia ,zaharul vanilat, lasandu-l pana se leaga bine ,apoi punem pepenele si -l mai lasam putin la fiert inlaturand spuma care se formeaza .
Se pune compozitia fierbinte in borcane si se capseaza lasandu-le sa se raceasca (pt a nu prinde aer deloc borcanele se intorc cu capacul in jos).
ACEASTA RETETA O AM DE LA CINEVA LA CARE AM SERVIT DULCEATA NU ESTE INCERCATA DE MINE ( anul acesta o incerc ).