Ingrediente
  • 3 linguri faina
  • 9 oua
  • 300 g unt
  • 400 g nuci (sau alune, fistic, migdale)
  • 3 plicuri cu zahar vanilat
  • 500 g zahar
  • 50 ml ulei (pentru uns tava)
  • sare
Mod de preparare
1. Foile
Se prepara 3 foi. Pentru o foaie se pun: 3 albusuri batute cu un praf de sare pana se intareste un pic compozitia, apoi se adauga o lingura rasa cu faina, 100 g de zahar in ploaie si 100 g de nuci macinate.
Se ia o tava si se unge cu ulei, peste care se pune hartie de copt (care la randul ei a fost unsa foarte bine cu ulei) si se pune compozitia. Se pune tava in cuptorul preincalzit, la foc mic, timp de 15-20 de minute pana ce foaia capata o tenta aurie. Se scoate foaia si se lasa la racit fara a fi dezlipita de pe hartie.
Se repeta aceeasi procedura de inca 2 ori pentru celelalte 2 foi.
2. Nucile (sau alune, fistic, migdale) pralinate
Se ia o tigaie si se pralineaza 100 g de nuci cu 50-75 g de zahar. Se iau de pe foc si se lasa la racit, dupa care se macina.
3. Crema
Se amesteca cele 9 galbenusuri cu 150 g de zahar, 3 plicuri de zahar vanilat si se amesteca pana ce se incorporeaza tot zaharul. Apoi se pune recipientul la bain-marie (baie cu aburi) si se amesteca circa 20 de minute pana capata o consistenta cremoasa (vezi poza). Apoi se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei.
Cand s-a racit se pun cele 300 g de unt si se incorporeaza cu mixerul pana ce nu mai sunt cocoloase.
Crema se pune intre si peste foi, apoi se adauga nucile pralinate. Se lasa 1-2 ore pana ce foile se inmoaie de la crema si abia apoi se serveste.