Diabetul zaharat de tip 2 este considerat boala sec. 21. Romania se afla pe locul 2 în Europa în ceea ce privește incidența diabetului zaharat de tip 2.
Diabetul zaharat de tip 2, în evoluția sa, duce la aparitia a numeroase complicații. Cel mai dificil de abordat ca prevenție și tratament este creșterea riscului cardio-vascular: riscul apariției infarctului miocardic, al accidentului vascular celebral sau a bolii arteriale periferice. Riscul cardio-vascular este de 3-4 ori mai mare față de pacienții fără diabet zaharat.

Complicațiile specifice bolii sunt:
- retinopatia diabetică - prima cauză de orbire la adulți
- boala renală diabetică – prima cauză de intrare în sistemul de dializă și transplant renal
- piciorul diabetic – prima cauză de amputație non-traumatică a membrelor.
In trecut era vazuta doar o boala a adultilor, dar acuma apare din ce in ce mai des si la copii, datorita cresterii ratei obezitatii in randurile acestora.

Simptomele diabetului sunt:
  • poliuria (urinare frecventă);
  • polidipsia (sete exagerată);
  • polifagia (senzație crescută de foame);
  • scăderea în greutate.
Specialistii spun ca acidul alfa lipoic este foarte bun pentru persoanele  diagnosticate cu diabet.
Acidul Alfa Lipoic este un antioxidant universal. Deoarece corpul nostru produce Acid Alfa Lipoic in cantitati mici, organismal nostru mai poate lua Acid Alfa Lipoic din alimente .
Acidul alfa-lipoic se regaseste in mod natural in aproape toate alimentele. Cele cu o cantitate mai mare de acid alfa-lipoic sunt:
  • Ficat;
  • Inima;
  • Spanac;
  • Broccoli;
  • Drojdie de bere.
Cantitatea de acid alfa-lipoic obtinuta din alimentatie este destul de mica, chiar daca alegem sa consumam alimentele mentionate mai sus. Se recomanda obtinerea necesarului de acid alfa-lipoic din suplimente alimentare, mai ales cand se are in vedere tratarea unei afectiuni sau probleme medicale.
 Acidul Alfa Lipoic functioneaza  atat in membranele lipide cat si in portiunile apoase. Acidul Alfa Lipoic este antioxidantul solubil in toate zonele celulei, putand in consecinta sa protejeze toate celulele de efectele radicalilor liberi.Acest  acid recicleaza alti antioxidanti, imbunatatind functiile si marind durata de viata a acestora in organism. Poate sa recicleze o mare varietate de antioxidanti incluzand Vitamina C, Vitamina E si Glutation.
Acidul Alfa Lipoic este studiat ca si tratament potential pentru cateva boli majore, de retinut diabetul si a complicatiilor asociate cu el. In Germania este folosit ca tratament pentru diabetul neuropatic, iar in SUA se efectueaza teste pentru eficienta acestuia in tratarea imunitatii la insulina.

Ca si supliment alimentar putem aminti Multivitaminele Favio pentrureglarea glicemiei . Sunt foarte bune, mama le foloseste.Alt supliment alimentar este acidul  alfa lipoic cu biotina si crom.  Acesta accelereaza metabolsimul si detoxifica organismul, scade cantitatea de glucoza si o transforma in energie, protejeaza inima, arterele, creierul si ficatul. S-a dovedit ca administrarea unei multivitamine (Multivitaminele Favio, acidul  alfa lipoic cu biotina si crom) si a unui supliment de minerale imbunatateste imunitatea si reduce  infectiile in cazul diabeticilor; ajută la menţinerea unor niveluri normale ale glucozei în sânge; susţine sistemul imunitar; ajută la funcţionarea în condiţii normale a glandei tiroide; ajută la coagularea normală a sângelui; ajută la menţinerea vederii normale; diminuează în mare măsură senzaţia de oboseală şi epuizare şi creşte energia; favorizează protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ; ajută la menţinerea unor celule sanguine normale; ajută la menţinerea frumuseţii pielii și a unghiilor.

Dar totusi trebuie sa avem grija de alimentative; mai ales sa fim atenti la excesul alimentar in timpul  sarbatorilor. De aceea medicii ne recomanda sa fim atenti la alimentele pe care le consumam de sarbatori. Cele mai frecvente efecte ale excesului alimentar de sarbatori sunt kilogramele acumulate, cresterea colesterolului si a glicemiei si tulburarile grave ale sistemului digestiv.

Deci atentie la alimentatie!!!! Si sa nu uitam de Multivitaminele Favio!


Sa avem sanatate!!!