Prima reteta din acest an. Am citit pe internet despre originea acestei prajituri. Dar eu am reteta din caietul vechi al mamei.
Dar sa va spun ce am aflat despre aceasta minunata prajitura.
Tavalita sau Lamington este o prăjitură australiană, obținută din pătrate de tort sau unt, acoperită într-un strat exterior de sos de ciocolată și rulată în nucă de nucă de cocos . Amestecul subțire este absorbit în exteriorul cozonacului și lăsat la setat, conferind tortului o textură distinctive.
Are aceasta denumire dupa Lord Lamigton. Identitatea inventatorului rețetei a fost, de asemenea, dezbătută. Majoritatea poveștilor atribuie creația sa bucătarului Lordului Lamington, francezul Armand Galland, care a fost chemat la scurt timp să hrănească oaspeții neașteptați. Folosind doar ingredientele limitate disponibile, Galland a tăiat niște cozonac copt cu vanilie rămas de cu o zi înainte, a înmuiat feliile în ciocolată și le-a pus în nucă de cocos. Impresionați de creația lui Galland, invitații lui Lamington au au cerut mai târziu rețeta. Această versiune a evenimentelor este susținută de memoriile lui Lady Lamington. Aceasta a fost “istoria” prajiturii. Dar sa ne vedem de prajitura  noastra.

Blat:
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri ulei
5 linguri faina
un praf de copt

Sirop:
100 g ciocolata
5 linguri lapte
2 linguri cacao
200g unt/margarina
200 g zahar 
esenta rom sau vanilie

Decor
nuca cocos sau nuca prajita macinata

Blatul:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul si mixam in continuare pana obtinem o bezea ferma si lucioasa.
Separat frecam galbenusurile cu cele 5 linguri de ulei. Compozitia obtinuta o turnam peste spuma de albusuri si amestecam usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Cernem faina impreuna cu praful de copt si o adaugam in compozitie amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus .
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt turnam compozitia. 
Dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca jumatate de ora, pana trece testul cu scobitoarea.
Se lasa sa se raceasca, apoi se taie patratele.
Siropul:
Ingredientele se pun intr-o craticioara pe foc, se amesteca si se lasa sa dea 1-2 clocote, timp in care se topeste si untul sau margarina, apoi se lasa un pic la racit.
Fiecare bucata de blat se scufunda in sirop, dupa care le tavalim prin nuca de cocos ori nuca putin prajita si macinata si se aseaza pe o farfurie intinsa. Mama o tavalea prin nuca. Si uite asa e gata cea mai rapida si delicioasa prajitura.
Va doresc pofta buna!